Общо показвания

вторник, 25 август 2015 г.

Предузнание

 Предузнанието на Бог е в пълно съгласие и е напълно сигурно, както и всичко което Той е  предопределил. Когато бъдещи неща са предузнати от Бог, няма никаква вероятност те да не се изпълнят. Както локомотивът следва релсите, така и историческите събития следват това, което Бог е предузнал. Ако нещо в бъдещето е предузнато от Бог, това означава, че то е предначертано и предварително решено от Него.

     Възгледите на някои християни относно свободната воля на човека в крайна сметка ги водят до отричането на Божието предопределение и предузнание, защото те достигат до логическото заключение, че ако човек със свободна воля прави избор, неговия избор и събитията които следват, не могат да се знаят предварително. В такъв случай Бог не може да знае предварително какво решение ще вземе човек и следователно няма предузнание. И ако Бог трябва да чака и види какви решения ще вземат хората, Той не може предварително да планува... Тогава, Той не може да бъде и суверенен, тъй като ще бъде зависим от решенията на хората и много от Неговите планове ще се провалят и ще трябва да се променят. Може ли в такъв случай управлението на света да бъде сигурно? Такова становище всъщност ще отрече един от великите атрибути на Бога, че е Всезнаещ и ще постави под съмнение Пророческите Писания. Ето как се достига до отричането на Бога и се изграждат фалшиви представи за Него. Обикновено такива хора се прикриват под претекста, че тези неща не са фатални за вярата ни и просто, не искат да говорят за тях... но вътрешно в себе си се отричат от истинският Създател.

     Словото Божие декларира, че Той е съвършен в знание, премъдрост и сила: " Колкото за Бога, Неговият път е съвършен; Словото на Господа е опитано; Той е щит на всички, които уповават на Него. Защото кой е Бог освен Господа? И кой е канара, освен нашия Бог? /Пс.18:39,31/  Бог изяви чрез пророк Исая: "Аз съм Бог, и няма подобен на Мене, Който от началото изявявам края и от древните времена нестаналите още неща и казвам: Намерението Ми ще устои и ще извърша всичко що Ми е угодно." /Исая 46:9,10/  Давид писа: "Ти разбираш помислите ми от далеч; издирваш ходенето ми и лягането ми; знаеш всичките ми пътища. Защото докато думата не е още на езика ми, ето, Господи, Ти я знаеш цяла.Ти си пред мен и зад мен и турил си върху мене ръката Си. Това знание е пречудно за мене; високо е; не мога да го стигна."  /Пс.139:2-6/   "Няма създание, което да не е явно пред Бога."  /Евр.4:13/

     Хората имат проблем с учението за предопределението, поради ограниченията на човешкият ум. Ние сме също ограничени и от времето, но за Бог "минало", "сегашно" и "бъдеще" са без разлика, защото "Той обитава вечността." /Исая 57:15/  "Защото хиляда години са пред Тебе като вчерашния ден, който е преминал и като нощна стража." /Пс.90:4/ Бог не е ограничен от време и пространство и е напълно независим от тях. Той вижда и знае всички събития от начало до край (предузнание), защото Той ги е определил (предопределение). Предопределението е лесно за разбиране. Теологът Дабни, казва че Бог е първопричината и всичко става, защото първо се появява в Неговият ум и тогава Той го решава(постановява): "Единственият начин за нещата да се осъществят като преминат от Божието видение(знание) към реалността на истинско съществуване е по силата на закона, че следствието се ражда от причината. Тъй като Бог е единствената причина, следствието е неизбежно и непредотвратимо. Така Божията мисъл става предопределена реалност, която Той осъществява в своя план." (Теология стр. 212)
Теологът Стронг потвърждава същите мисли: "Предвечното съществуване на Бога е единствената причина за постановяването на бъдещето съществуване на Вселената и всичко в нея." (Систематична Теология стр.356)

     Реформираната теология признава Божието управление в духовният и материалния свят; историческите събития; природните закони и действия. Бог държи всичко в хармония и движи всичко към една определена вечна цел. Абсолютно нищо и никой, не са могли нито са в състояние да променят Неговият план. Всяко събитие от създанието на света приближава установяването на Божието вечно царство. Хората не виждат и не разбират Божието намерение, защото са временни и не могат да имат цялостно наблюдение на световните и небесните събития, нито могат да разберат сложната драма на човека. Човек трябва да има пълното доверие в мощната сила и съвършената мъдрост и святост на Бога, за да може винаги да уповава на Него, независимо колко зле може да бъде всичко. Относно Бог, няма нищо случайно, нехайно, занемарено или изоставено.

     Предопределението и предузнанието са сходни, но не са идентични. Бъдещето не е предопределено защото е предузнато, но първо е предопределено и тогава е видяно и узнато. "И видя Бог, че беше добро." /Бит.1:3,4/  Когато човек каже знам какво ще направя, това означава, че той е взел вече решението, така че виждането и знанието за нещата идва след решението.  "Като бяхме предопределени на това според намерението на Бога, Който действува във всичко по решението на Своята воля." /Еф.1:11/


     Тъй като Божието предузнание е съвършено, Той знае всяка подробност от нашия живот не само преди ние да сме направили някакъв свой избор, но още от вечността. И така предузнанието на Бога изяснява и потвърждава Божието предопределение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля,приложете тук Вашите коментари,ако имате.Благодаря Ви.