Общо показвания

вторник, 25 август 2015 г.

За кого е умрял Христос?

       Вие знаете, че има различни теории за "Изкуплението." Всички християни вярват, че 
 Христос умря да ни изкупи, но не всички говорят за същото изкупление. Ние се различаваме относно същността на атонмента и замисъла на изкуплението. Например, арминианите държат, че когато Христос умря, Той не умря с намерението да спаси някой определен човек; не умря да спаси дадени определени хора. Те също твърдят, че Неговата смърт по същност не осигурява абсолютно без сянка на съмнение, спасението на нито един човек. Те вярват, че Христос умря да направи спасението възможно за всеки човек, така че тези които го желаят, да могат да го постигнат чрез своето действие. Тези твърдения ги принуждават да държат, че ако човек не приеме чрез своята свободна воля Божията благодат, тогава заместителната Христова жертва на кръста (атонмента), остава невалидна. Това становище лишава Христовата смърт от нейното уникално значение.
     Съгласно арминианското учение Христос е умрял както за Юда, който е в Ада, така и за ап. Петър, който е в Божието присъствие. Те вярват, че за тези, които cа във вечния огън е извършено същото изкупление, както и за онези, които стоят пред трона на Всевишния.
     Ние не вярваме подобни неща. Ние знаем, че когато Христос умря, Той имаше определена цел и тази цел без никакво съмнение е постигната. Резултатът от Христовата смърт ни разкрива замисъла и целта на тази жертва.
     Ако някой ни запита: "Какво е възнамерявал Христос чрез своята смърт?", ние от своя страна ще запитаме: "Какво е направил Христос или какво е постигнато чрез Неговата смърт?"
Онова което Христос е постигнал чрез смъртта Си, е точно това, което Той е възнамерявал! Ние знаем, че Неговата любов се измерва чрез Неговата замисъл. Ние не можем да се съгласим, че намерението на Всесилния може да бъде осуетено и всегдашната жертва да остане неефективна.
     Ние с голяма увереност изповядваме, че Христос дойде на света с намерението да спаси едно голямо множество: "След това видях, и ето голямо множество, което никой не можеше да изброи, от всеки народ и от всичките племена, люде и езици, стоящи пред престола и пред Агнето, облечени в бели дрехи, с палмови клони в ръцете си..." /Откр.7:9/

     Ние вярваме, че в резултат на това, всеки човек за когото Той е умрял, без сянка на никакво съмнение, е очистен от греха и стои умит в кръвта Му пред трона на Отец. Христос даде живота си "откуп за мнозина", но ако запитаме арминианите: "Има ли човек, за когото е абсолютно сигурно, че ще бъде спасен?" - те отговарят: "Разбира се няма!" Арминианизмът винаги прикачва условия като "ако", т.е. дори и да е спасен, ако не спазва дадени условия... може да изгуби спасението. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля,приложете тук Вашите коментари,ако имате.Благодаря Ви.